De huidige lockdown moet worden verlengd nu het aantal coronabesmettingen slechts langzaam daalt, zegt viroloog en OMT-lid Menno de Jong.
Een deel van het kabinet overlegt deze zondag in het Casthuis wat er moet gebeuren als de huidige lockdown op 19 januari afloopt.
Volgens ingewijden ligt een verlening van een week of twee voor de hand.
De huidige lockdown moet worden verlengd nu het aantal coronabesmettingen in Nederland slechts langzaam daalt, dat zegt viroloog van het Amsterdam UMC en OMT-lid Menno de Jong tegen AT5.
“Als de lichte daling niet doorzet en tegelijkertijd de Engelse mutatie meer de overhand gaat nemen, dan zit je zelfs eerder aan striktere maatregelen te denken. Het is een spannende tijd moet ik zeggen”, aldus De Jong tegen de Amsterdamse zender.
Een deel van het kabinet overlegt zondag in het Casthuis met deskundigen wat er moet gebeuren als de huidige lockdown op 19 januari afloopt.
Volgens ingewijden ligt een verlening van een week of twee voor de hand. Daar gaat ook De Jong vanuit. Hij maakt deel uit van het Outbreak Management Team OMT, het team van deskundigen dat het kabinet adviseert.
"De huidige maatregelen zouden voldoende moeten zijn mits men zich ook aan alle basale maatregelen houdt. Het dringende advies is ook nog steeds is om thuis te werken, men moet zich daar echt aan houden. Als we dat doen dan hoop ik in de komende weken, als het kersteffect weg is, dat we wel die daling wel gaan zien."
Lichte daling nog onvoldoende voor einde lockdown
Volgens De Jong is er nu een hele lichting daling. "Veel minder dan we gehoopt hadden. De ziekenhuisopnames stegen de afgelopen week nog door. Het was onrustig in het ziekenhuis, er was een grote druk. Dat lijkt inmiddels een beetje te stabiliseren. De rust keert een beetje terug. Maar het aantal infecties en ziekenhuisopnames is niet gedaald zoals we gehoopt hadden met alle maatregelen die genomen zijn."
Zaterdag meldde het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) dat er tussen vrijdagochtend en zaterdagochtend 7.383 nieuwe coronagevallen zijn geregistreerd. Dat is minder dan de 8.147 (gecorrigeerde) positieve tests die het RIVM vrijdag had gemeld.
Het is ook minder dan het gemiddelde van de afgelopen week, toen er per dag ongeveer 7.700 bevestigde besmettingen bijkwamen.
Vaccinatieprogramma biedt hoop
Met de start van de vaccinatiecampagne gloort er wel licht aan het einde van de tunnel, stelt De Jong. "We willen natuurlijk weer zo snel mogelijk op een veilige manier activiteiten kunnen doen zoals feesten. Wanneer dat is, hangt af van de vaccinatie, het testen en misschien zelfs ook wel het weer. In de loop van de komende zes, zeven maanden is er, met grote voorzichtigheid, is misschien steeds meer mogelijk. Wel met kleine stappen, we willen zeker geen derde golf."